Победителите в конкурса за есе се завърнаха от Брюксел

Анита НиколоваВ началото на месец септември победителите в конкурса за есе, организиран от Академия за Лидери, заминаха за Брюксел, където посетиха европейските институции. Те имаха възможността да се запознаят с работата им, да се срещнат с български и чуждестранни представители, да разговарят с тях по общественозначими въпроси. Едновременно с това разгледаха и белгийската столица, бяха на местата, където се вземат важни решения за страната ни и за нас самите като граждани на обединена Европа.

 

Част от пътуването бе двудневното гостуване на Европейската Комисия, където бяха радушно посрещнати от г-жа Жудит Лакаб. Обиколката продължи с посещение на кабинета на нашия Еврокомисар Кристалина Георгиева и със запознаване с останалите институции – Европейския Парламент, Комитет на Регионите, Съвет на Министрите и най-новия интерактивен център – ПАРЛАМЕНТАРИУМ.

 

На българска земя победителите се завърнаха развълнувани: за тях това бе първа среща с европейските институции, но, както са убедени, не и последната.

 

Репортаж на Анита Николова


Соломон Паси

"Радвам се, че европейската идея отлетя от гнездото, в което беше измътена и се засели в университетите и училищата на България. Инициативата на Академията за Лидери е повече от похвална: Европа е обединена от правителствата, но принадлежи на гражданите и разчита на тяхната гражданска инициатива."

д-р Соломон Исак Паси